GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan készítsem el a zöldségfasírtokat?
Hogyan fogyasszam a zöldségpogácsákat?
A zöldségfasírt sütőben is elkészíthető?
Mennyi ideig tarthatom el a zöldségfasírtot?
Hogyan szállítsam a zöldségpogácsát?
Miért változó az íze a zöldségfasírtoknak?
Zöldségfasírt receptek?
Miért vegetáriánusok a zöldségfasírtok?
Miért gluténmentesek a zöldségfasírtok?
A zab gluténmentes?
Miért tej, szója, nátrium-glutamát stb mentes?
Miért jobb mint a por vagy elősütött változat?

6+6 ok, hogy zöldségfasírtot egyél
6+6 ok, hogy tőlünk zöldségfasírtot vegyél


Hogyan készítsem el a fagyasztott zöldségfasírtokat?
Többféle módon süthető a zöldségfasírt, és természetesen a sütés módja és mértéke meghatározza az ízét is. Mi elsősorban kevés olajban sütjük ki, napraforgó vagy repceolajban vagy kókuszolajon. A vega fasírtot sütőben is lehetséges kisütni, ám az olaj ad egy plusz ízt neki, ezért ekkor is érdemes megkenni olajjal. Van, aki nagyon kevés olajon süti csak át mindkét oldalát akár fedő alatt, van aki „szinte” nyersen, alig átsütve fogyasztja, mi inkább a jól átsütést pártoljuk, ezért is készülnek ilyen vékonyra. Javaslom próbáld ki mindenhogyan és találd meg a saját módszeredet. Készítettünk egy videót, itt megnézhetsz egy lehetőséget: https://zoldsegfasirt.hu/kisutes-video/
FONTOS! Fagyottan dobd forró(!) olajra, mindkét oldalát süsd meg. Egyszerre ne dobj 2-3 vegetáriánus fasírtnál többet (!) az olajra, mert a fagyott fasírt kihűti az olajat (serpenyő és olajmennyiségtől függően), és akkor már nem elég forró az olaj, emiatt pedig talán szétesik majd (ahelyett, hogy szépen egyben maradna mint a képeinken).
FONTOS! Az egyes fasírtokat különböző ideig kell sütni! Pl. a sütőtökös szereti ha kicsit tovább sütöd, a burgonyás-diósat viszont csak rövid ideig szabad sütni (kb. 2-3 perc oldalanként), hogy a dió ne égjen meg.
Persze, igazán nem lehet a kisütést sehogy sem elrontani, és ha akarnád még nyersen is megehetnéd, úgyhogy csak lazán 🙂
Megjegyzés: minden gyártás után csinálunk próbasütést, így garantáljuk a minőséget!


Hogyan fogyasszam a zöldségpogácsákat?
Ahogyan szeretnéd 🙂 Mi fogyasztjuk mint főfogás körettel, salátával, vagy főzelék mellé de nagyon szeretjük szendvicsbe vagy tortilla lapba tekerve is, vagy akár hamburgerbe, pitába. Van aki tojásrántottába teszi. Ajánljuk rendezvényekre is, hideg és meleg ételként, akár a többi fogás mellé. Recept ötleteket folyamatosan töltünk majd ide fel, addig is minden zöldségfasírtunkhoz találsz egy receptet az adott fajta oldalán.


A zöldségfasírt sütőben is elkészíthető?
Természetesen, bár ekkor is ajánlott bekenni mindkét oldalát olajjal az íze miatt és a kiszáradás elkerülése miatt is. Nyugodtan sütheti a vega fasírtokat hőlégkeveréses vagy hagyományos gázos sütőben is. Javasoljuk, próbálják kisütni a fasírtokat sütőben és olajban is, és döntsék el melyik módon ízlik jobban.


Mennyi ideig tarthatom el a vega zöldségfasírtot?
A vákuumcsomagolásnak és gyorsfagyasztásnak köszönhetően, gyártástól számítva 18 hónap minőségi garanciát adunk a termékre, melyek -18C alatti tárolás esetén érvényesek.


Hogyan szállítsam a zöldségpogácsát?
A biztonságos szállítás mikéntje a külső hőmérséklet függvénye. Javaslom hűtőszatyorban/tasakban, vagy hűtőtáskában szállítsd. Jégakkukkal bélelve több órát is utazhatsz vele meleg időben is, aztán hazaérve azonnal tedd a fagyasztóba. A viszonteladói boltokban többnyire kapható jégakku és hűtőszatyor is, de inkább készülj vele vagy kérdezz rá indulás előtt.


Miért változó az íze a zöldségfasírtoknak?
Szerencsére nem mindig ugyanolyan ízű (kézműves, és nem ipari termék), ám mindig törekszünk a hasonló ízvilágú zöldségfasírtra. Ennek oka, hogy a zöldségek íze változó, hisz nehéz két ugyanolyan almát találni, és változik az ízük a tárolás előrehaladtával is (a sütőtök februárig vígan elvan, a cékla homokban tovább, stb), vagy a terméskörülmények függvényében is (napsütés, hőmérséklet, csapadék) az adott évnek megfelelően, valamint az egyes fűszerek is hasonlóan változhatnak.


Zöldségfasírt receptek?
Mások vagyunk, más ízben szeretjük a zöldségfasírtokat. Ha kíváncsi vagy a finomabbnál finomabb zöldségpogácsa / zöldséggombóc receptjeinkre, írj nekünk!


Miért vegetáriánusok a zöldségfasírtok?
Magyarországon körülbelül hárommillióan betegszenek meg évente helytelen táplálkozás következtében. Ahogy a kezdőoldalon írtuk, talán a hússal is az egyik legnagyobb baj (mint pl. a gluténnel és a cukorral), hogy sokan húst hússal esznek, míg 30-40 évvel ezelőtt nagyon más volt a helyzet hazánkban is (1950 óta 5x nőtt az átlagos húsfogyasztás mennyisége Magyarországon, annak minőségéről szót sem ejtve). „Az egészséges mértéket az állati fehérjékkel 20%-al, az állati zsiradékkal 60%-al lépjük túl, viszont növényi élelemből 25%-al kevesebbet fogyasztunk, mint amennyi az egészségünket szolgálná. Mindezek következtében a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség kockázatán túl megnöveljük számos egyéb kór kialakulásának a lehetőségét.” A mértéktelenség, a felborult egyensúly mind a testedre, és jól láthatóan az egész Földre is hatalmas hatással van. Célunk, hogy ezzel a lehetőséggel a húsevők életében is segítsünk a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz való visszatalálásában.


Miért gluténmentesek a zöldségfasírtok?
Ne hagyd el a glutént, nem vagyunk a gabona ellen. De tapasztaljuk, hogy a glutén csökkentése nagyon sok előnnyel jár. Vedd észre mennyi glutént fogyasztasz, és nem csak kenyér vagy péksütemény formájában, csak nézd meg mindegyik vásárolt termék összetevőjét. Ami talán még nagyobb gond, hogy mára a hagyományos búza gluténtartalma sokszorosára nőtt (ld alul). Azaz itt is a legnagyobb baj a mértéktelenség, aminek legfőbb oka, hogy nem elég változatos a táplálkozásunk. Arról már szót sem ejtek, hogy kutatások alapján a rejtett glutén-intolerancia a fentebbiek miatt hatalmas méreteket ölt, és a többség még csak nem is tud róla, hogy sok panasza ennek köszönhető.

„A mai búzafélék már nem azok, amit őseink is fogyasztottak. A nemesítések következtében a WGA lektin és a glutén koncentrációja is nagy mértékben megnövekedett a növényekben. Kutatók már sok éve figyelmeztetnek a lektin és glutén túlzott bevitelének egészségügyi kockázatára. Mindkét fehérje beleavatkozik a bélflóra megfelelő működésébe és így csökkenti a tápanyagok megfelelő felszívódását, aminek következtében az immunrendszer gyengül és súlyos betegségek kialakulásához vezethet.”


A zab gluténmentes?
„A gluténérzékenység a búza egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Emellett még az árpában lévő hordein és a rozsban található secalin is tüneteket okozhat. A zab avenin fehérjéje azonban a betegek többségénél nem váltja ki az autoimmun reakciót, így a gluténtól garantáltan mentes zab kis mennyiségben fogyasztható a gluténérzékenyek többségénél. A nemzetközi ajánlásokban nem tiltólistás alapanyag a zab, köszönhetően annak, hogy egyre több vizsgálat történik a zabfogyasztással kapcsolatban cöliákiások körében is. A 41/2009 EK rendelet, mely a lisztérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételével és címkézésével foglalkozik, már csak a búzát, rozst, árpát nevezi egészségkárosítónak gluténérzékenyek számára. Illetve az Európai Uniós rendelet kimondja, hogy a legtöbb, de nem minden gluténérzékeny fogyaszthat zabot, anélkül hogy egészségkárosító hatása lenne. Külföldi tanulmányok ajánlásait tekintve napi 100 gramm garantáltan gluténmentes zab fogyasztása nem károsítja a bélbolyhokat és nem növeli a kórképre jellemző antitestek számát sem.
forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/fogyaszthat-e-zabot-ha-glutenerzekeny
Még itt is találsz választ: www.vegazo.hu/eteleinkrol


Miért tej, szója, nátrium-glutamát stb mindenmentes zöldségfasírt?
Erre itt találsz választ: www.vegazo.hu/eteleinkrol


Miért jobb mint a por vagy elősütött zöldségfasírt változat?
Először is: finomabb 🙂 . Másodszor pedig, a gyorsfagyasztás őrzi meg a legteljesebben a beltartalmat. A porítás során elvesszük a folyadékot, ami egy drasztikus beavatkozás, és utána vízzel hígítva kell kigyúrnunk a megsütendő zöldségfasírtot (szemben a mi zöldségfasírtunk természetes folyadéktartalmával) – cserébe viszont könnyen szállítható és tárolható. Az elősütött változatnak is megvan az előnye és több hátránya, de ami frissen készül az mégiscsak friss, és ez számunkra elsődleges szempont.

6 ok, hogy zöldségfasírtot egyél

 • A változatos táplálkozással hozzájárulsz szervezeted szükséges tápanyagbeviteléhez.
 • A kiegyenlített táplálékbevitellel hozzájárulsz szervezeted egészségesebb működéséhez.
 • Tucatféleképpen beillesztheted étkezésedbe (szendvics, körettel, salátával, főzelékhez, stb.)
 • Remek és teljes értékű étel alternatíva húsfogyasztóknak és vegetáriánusoknak.
 • Csökkentheted az egészséges mértéket meghaladó állati fehérje és zsiradékbeviteled.
 • Segít a helytelen táplálkozási szokások okozta megbetegedések elkerülésében.

… és még 6 ok, hogy zöldségfasírtot egyél

 • Kutatások szerint a kevesebb húsevés segíti a hosszabb és betegség-mentesebb életet.
 • A megnövelt zöldségfogyasztás hozzájárul a jobb közérzetedhez.
 • Húsevőként visszatalálhatsz a kiegyensúlyozottabb táplálkozáshoz.
 • A növényi eredetű táplálkozással csökkennek a keringési problémák esélyei.
 • Heti 1 húsmentes nappal el se tudod hinni milyen sokat tehetsz a testedért és a Földért.
 • A fentiek alapján kikövetkeztethető, hogy szinte gyógyhatású fogyasztani.

6 ok, hogy tőlünk zöldségfasírtot vegyél

 • Vegán, gluténmentes étel, így segít a szervezet számára kiegyensúlyozó mértékletességben.
 • Magas beltartalmú táplálék, számos fontos tápanyaghoz juthatsz általa.
 • Minőségi vegyszermentes zöldségekből és alapanyagok hozzáadásával készül.
 • Mentes mindenféle ízfokozótól, tartósítószertől, állományjavítótól.
 • Többféle változatunknak köszönhetően megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet.
 • Ha megéhezel 5 perc alatt, friss, tápláló és FINOM ételhez juthatsz.

… és még 6 ok, hogy tőlünk zöldségfasírtot vegyél

 • A gyorsfagyasztással garantáljuk a magas beltartalmat és kíméletes tartósítást.
 • Szinte bármilyen diétás étrendbe beilleszthető valamely változatunk.
 • Változatosan étkezhetsz többféle zöldségfasírtunknak köszönhetően.
 • Kompenzáld túlzott állati fehérje, búza/glutén, tejtermék beviteled tested egészségesebb működéséhez.
 • Az egyes bio zöldségek önmagukban is szupertáplálékok.
 • FINOM!